Welkom op de website van Parochie Verband IJsselvallei
 
Epe Vaassen De Vecht Twello Bussloo Klarenbeek Loenen - Eerbeek Home
 
 


Sociaal Kafhe


IN VERBAND MET DE UITBRAAK VAN HET CORONAVIRUS GAAN AL ONZE VIERINGEN EN ANDERE ACTIVITEITEN IN EPE TOT NADER AANKONDIGING NIET DOOR.

terug naar boven

TJA

We kunnen in deze tijd extra van de natuur genieten nu we meer tijd hebben in en om ons huis. Zoveel nuances groen, alles groeit en bloeit maar door. We volgen natuurlijk de maatregelen op van het RIVM ivm de coronacrisis. De sociaal kafhé-avonden worden gemist merken we, het gaf/ geeft mede kleur aan ons bestaan. Elkaar fysiek ontmoeten, ons wel en wee delen en lachen. Er is een documentaire (2018) met paus Franciscus waarin aan het eind van deze film aan de paus wordt gevraagd naar twee voorbeelden van alledaagse schoonheid. De paus noemt er twee: een glimlach en gevoel voor humor. Waarna hij bekent dat hij élke dag na het ochtendgebed , een gedicht van Thomas More* leest:

Schenk mij Heer, een goede spijsvertering, en ook om iets te verteren.
Schenk mij een gezond lichaam, en het nodige goede humeur om het te onderhouden.
Schenk mij een eenvoudige geest die de waarde kent van alles wat goed is,
en die niet snel bang is van het kwade, maar die voor alles de juiste plek kent.

Geef mij een ziel zonder verveling, gezeur, zuchten en klachten,
en niet teveel stress omwille van dat hinderlijke ding dat we het “ik ”noemen.
Schenk mij, Heer een beetje zin voor humor,
om met een grap vreugde in het leven te vinden,
en die te kunnen delen met anderen.


(Vrije vertaling vanuit het engels)

* Overgenomen uit een publicatie op kerknet.be 26 juli 2019
Documentaire van Wim Wenders: “A Man of His Word”Het sociaal kafhé wenst jullie gezondheid, verantwoordelijkheidsgevoel, solidariteit én humor toe in deze bijzondere tijd!
Zorg goed voor elkaar! Al zitten we thuis , toch samen onderweg. Samen kerk zijn. Alle goeds!

terug naar boven


.
Wist u dat we al vier jaar bestaan en dat de nonnen wel 96 liedjes hebben geschreven en gezongen?
Wanneer u dat niet weet heeft u echt wat gemist.
We zijn een heel gezellig Kafhé en zijn om de twee weken open.
We hebben een heel aantal trouwe stamgasten, maar er is nog voldoende ruimte en aandacht voor nieuwe gasten hoor! Nu het mooi weer wordt en het ’s avonds weer langer licht is kan het u niet tegenhouden om eens even bij ons binnen te wippen.
We houden verschillende activiteiten door het hele jaar heen.
We vieren Pasen (passieavond ) en Kerst , dit zijn meestal de wat serieuze avonden.
We doen ook mee aan Sint-Nicolaas met afgelopen jaar een bezoek van een real life Sinterklaas en we organiseren een cabaretavond op dinsdag 18 juni. Ook is er nu al twee keer een pianoconcert door pianoleerlingen gegeven.
Kortom er valt veel te beleven en natuurlijk kunt u zelf ook actief aan al deze activiteiten deelnemen.
We heten niet voor niets Sociaal Kafhé, we zien om naar elkaar, bezoeken elkaar en steunen elkaar in moeilijke tijden. Maar bovenal hebben we veel plezier met elkaar.
Bent u nieuwsgierig en was u ons een beetje vergeten. Kom eens langs dan maken we er een gezellige avond van met elkaar.
Tot gauw!

Het Sociaal kafhé is geopend van 19.45 u. tot 21.45 u. tenzij anders vermeld.

Agenda Sociaal Kafhé

- Tot nader aankondiging blijft het Kafhé gesloten

W.G. van der Hulststraat 1 Epe (gebouw van InteraktContour)


mart.epe@hetnet.nl
terug naar boven

KERSTAVOND VAN HET SOCIAAL KAFHÉ OP 17 DECEMBER

Net als vorig jaar was uw correspondent op weg op de donkere Veluwe. Het was aardedonker, je kon geen hand voor ogen zien. De regen ruiste door de bladerloze boomkruinen en in de verte was het nostalgische geluid te horen van een midwinterhoorn. Dit herinnerde aan het feit dat het Kerstfeest op handen was. Uw correspondent naderde door de bossen het dorp Epe en daar, bij het beklimmen van de Wachtelenberg, flonkerde in de verte een licht. Meerdere donkere gestaltes werden nu zichtbaar, blijkbaar allen op weg naar dat ene lichtpunt in de duisternis.
Dichterbij gekomen bleek dit de toegang tot de Martinuslocatie van de Eper R.K. Geloofsgemeenchap te zijn. De zaal was helemaal in kerstsfeer gebracht met lichtjes, kaarsjes en kerstornamenten. Iedereen werd gastvrij ontvangen met warme koffie of thee met een versnapering en zo tegen acht uur begon de kerstavond van het Sociaal Kafhé met het ten gehore brengen van een aantal passende liederen. Daarna zongen de aanwezigen zelf kerstliedjes, zoals o.a. Nu sijt wellecome. Ook het Stille Nacht, Heilige Nacht klonk weer in de duisternis.
Daarna sloeg de moderne techniek toe: er werd een video vertoond van het kerstverhaal met medewerking van een zandtovenaar op de markt van Gouda. De aanwezigen bekeken het ademloos, het was zeer boeiend.
Vervolgens was het de beurt aan de bij ons zeer bekende nonnen Martha en Tina, die op de van hen bekende wijze de actualiteit doornamen. Daarna trad Gijs de Jong op, die op rijm het bijna afgelopen jaar weer in herinnering bracht.
Tot slot werd er een verrukkelijk koud en warm buffet aangericht dat de aanwezigen zich goed lieten smaken. er was nog tijd om gezellig wat na te praten. Zo tegen tien uur vertrokken de aanwezigen geheel in kerststemming en met een goed gevulde maag de duisternis weer in, op weg naar huis.
Kortom een zeer geslaagde avond waarvoor allen die dit mogelijk maakten veel waardering verdienen.

terug naar boven


December was een drukke maand waar we met een glimlach op terug kunnen kijken.
Vol verwachting klopte ons hart en dit jaar heeft St. Nicolaas de “Mobayeshop” en de winkel van InteraktContour uitgekozen als cadeautjeswinkel. We hebben daar een mooie herinnering/memory aan en speelden allen het spel mee. De “zusters” zongen de sterren van de hemel en voorzagen iedereen van een hapje en een drankje.
Ook de jaarlijkse kerstavond, u leest er elders meer over, heeft u misschien persoonlijk meegemaakt en geraakt. Na twee mooie sociaal-kafhéavonden in december zijn we vol vertrouwen begonnen aan 2020. Onze eerste avond is op dinsdag 7 januari. Hier ligt ook een intekenlijst klaar voor de jaarlijkse erwtensoepavond die dit keer op dinsdag 4 februari plaatsvindt. Ook hier leest u meer over in deze krant.

Noteer alvast de data in uw “nieuwe agenda” Erwtensoepavond 4 februari

terug naar boven

RECLAME

.
De herfst is gekomen, de bladeren vallen,
de regen valt soms op ons neer.
De lantaarn brandt en lokt u zo naar binnen
zelfs ondanks het mindere weer.
Soms liggen er intekenlijsten
voor sinterklaas – kerst – erwtensoep - cabaret.
Er wordt veel gepraat en ook flink na- gekaart,
alles is in de steigers gezet.

Hier in dit knusse Kafhé dat maar doorgaat,
zolang het reilt en zeilt, zijn we oké.
Ja, er heerst hier een rooms-katholiek klimaat,
daar draagt een ieder zijn steentje mooi aan mee!
(melodie: Het kleine café aan de haven van vader Abraham)

Elke eerste en derde dinsdagavond van de maand bent u van harte welkom!

terug naar boven

SOCIAAL KAFHÉ : Afwezig en toch aanwezig zijn.

Wat is de toegevoegde waarde van ons sociaal kafheetje in Epe vraagt u zich misschien af?

Het is een vaste locatie voor parochianen, waarbij we elkaar ontmoeten en vreugdevolle en verdrietige momenten delen met elkaar.
Elkaar ontmoeten kan eigenlijk overal, dat is zo. Dus nogmaals, wat is dan de toegevoegde waarde?
Zondag 19 mei werd in de H. Martinus in Vaassen de brief voorgelezen van Pastoor Hermens. Er is een traject ingezet naar één nieuwe parochie samen met de Emmausparochie in Apeldoorn. Even oog in oog met een oude herinnering, de sluiting van onze H. Martinuskerk in 2014, de verwarring, de wanhoop, maar ook de hoop, de moed, aanpakken en doorpakken. Dit kleine sociaal kafheetje startte, toen wekelijks, in het parochiecentrum. Het heeft in 2014 heel wat ruimte geboden aan alles wat destijds leefde in onze harten. En nu, alweer 5 jaar later, was er afgelopen dinsdagavond 21 mei een denktankvergadering én een sociaal kafhé-avond in de Martinuslocatie. Naast elkaar actief, wat vliegt de tijd. Door de inhoud van de brief was er weer veel gespreksstof. De zusters Martha en Tina zongen bewust die avond een (bestaand) lied over…. de liefde….
O ja , de toegevoegde waarde van het sociaal kafhé.... Is het misschien - het gebod van de liefde, elkander liefhebben én vasthouden? God is afwezig en toch aanwezig.


terug naar boven

 
© 2012 Franciscus en Clara parochie