Welkom op de website van Parochie Verband IJsselvallei
 
Epe Vaassen De Vecht Twello Bussloo Klarenbeek Loenen - Eerbeek Home
 
 


NIEUWS

Decreet tot onttrekking aan de goddelijke eredienst van de R.-K. Heilige Martinuskerk te Bussloo

De Aartsbisschop heeft het decreet afgegeven tot de onttrekking aan de goddelijke eredienst van H. Martinuskerk te Bussloo.

De integrale tekst kunt u downloaden hier.

Verbetering of herziening van dit decreet kan worden gedaan aan de Aartsbisschop.

terug naar boven

Roepingenzondag 2018Elk jaar op de vierde zondag van Pasen viert de Rooms-Katholieke Kerk Wereldroepingendag – in 2018 is dat op (21 en) 22 april. Op Roepingenzondag wordt wereldwijd in alle kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het godgewijde leven. Als motto is dit jaar voor Nederland gekozen: ‘Sluit je aan’ Patrick Kuipers is rector van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en de Diocesane Roepingenraad. Hij zegt: “Ook het Aartsbisdom Utrecht heeft behoefte aan mensen die de liefdevolle blik van God in hun leven hebben ervaren en zich geroepen weten de Heer te volgen, het Evangelie te verkondigen, de sacramenten te vieren en om te zien naar de mens in nood. Het volk van God moet geleid worden door herders die geraakt zijn door Gods liefde en daarom hun leven willen geven aan de dienst van het Evangelie.”

Voor meer over Roepingenzondag zie de website van Roepingenraad van het Aartsbidom Utrecht: http://www.ariensinstituut.nl/Roepingenraad/Pages/Roepingenzondag2018.aspx

terug naar boven

Steun gevraagd voor Nationaal Holocaust MuseumBrief inzake Nationaal Holocaust Museum kunt u downloaden hier.

terug naar boven

Parochiereis naar Kroatië, 9 – 14 mei 2018Na een periode van voorbereiding en informatie is het bijna zover: van 9 tot en met 14 mei gaan 50 parochianen van de parochie Franciscus en Clara op reis naar Kroatië. Het wordt een reis met een cultureel en religieus karakter. In de afgelopen maanden heeft een werkgroep onder leiding van pastor Ivan Kantoci ( van wie het initiatief komt) de reis en het programma georganiseerd. We zullen dan ook zijn geboorteplaats en -streek bezoeken, maar ook Zagreb en een aantal andere bezienswaardigheden in de regio Hrvatsko Zagorje.

We vertrekken op woensdag 9 mei a.s. in alle vroegte vanaf de Kerklaan naar Schiphol om rond het middaguur in Zagreb te zijn. De werkgroep heeft een uitgebreid programma gemaakt dat we in de dagen die we in Kroatie zijn zullen beleven. Uit de groep reizigers is ook een koor gevormd ( “het Kroatië-koor”)waar we in het afgelopen jaar regelmatig mee gerepeteerd hebben en zullen dan ook zingen in enkele kerkdiensten vanzelfsprekend in de kerk te Pregrada ( de geboorteplaats van Ivan Kantoci), en ook in de kathedraal in Zagreb. En zeker ook willen we genieten van de mooie natuur en architectuur en een bezoek brengen aan de thermale baden. Na een periode van voorbereiding zien we nu echt uit naar de reis.

Op maandag 14 mei in de namiddag komen we terug. Vervolgens zal op zaterdag 19 mei het “Kroatie-koor” in de kerk in Twello te beluisteren zijn tijdens de dienst van 19.00 uur. Op die manier willen we onze belevenis in Kroatië met u delen. We zullen dan ook enkele Kroatische liederen zingen. We verheugen ons op uw aanwezigheid.

terug naar boven

GELUKKIG 50 DAGEN DE TIJD!De meeste paaseieren, ook die - door wie dan ook - zijn verstopt, zullen ondertussen wel al opgegeten zijn, nu we in de dagen na Pasen zijn aangekomen. We kunnen weer overgaan tot de orde van de dag. Nu nog hopen dat de lente echt door gaat zetten.
Alhoewel: kerkelijk gezien duurt Pasen nog heel lang, is Pasen eigenlijk pas net begonnen. Zelf vind ik dat wel een geruststellend idee. Het christelijk Paasfeest is niet zomaar even gedaan. Ook in de kerk vieren we het nieuwe leven, waarbij we geloven dat Jezus ons daarin is voorgegaan. Zijn dood aan het kruis, de uiterste consequentie van zijn manier van leven en geloven, blijkt op de een of andere manier toch niet het eindpunt van zijn leven. Hoe Hij leefde in solidariteit met zovele zieken en maatschappelijk afgeschrevenen, hoe Jezus zijn verbondenheid met de levende God ervaarde en hoe voor Hem het concrete leven van mensen altijd boven de regeltjes ging: zijn kruisdood kon niet voorkomen dat mensen er door geïnspireerd bleven. Zowel de vrouwen bij het graf als ook de leerlingen die ondanks alles na zijn dood bij elkaar bleven komen en ja, zelfs degenen die weg liepen naar Emmaus: ze ervoeren heel concreet dat Jezus op een nieuwe manier met hen meeging. Het verhaal van Jezus is niet ten einde! In de Bijbel komen we heel wat verhalen tegen waarin wordt verbeeld hoe Jezus bij zijn leerlingen aanwezig blijft.
Met Pasen hebben we in de verschillende kerken die verrijzenisverhalen gelezen en gevierd. Zeker in de Rooms-Katholieke Kerk gaat dat gepaard met vele rituelen en symbolen. Wat mij betreft helpen die om dat wat eigenlijk niet te bevatten is, toch te laten zien en te ervaren.
De Paastijd is nog maar net aangebroken, in de kerkelijke vieringen en diensten blijven we voorlopig in de ‘Paasstand’ staan. De Paaskaars, ontstoken in de donkerte van de Paasnacht, blijft voorlopig branden. Gelukkig maar, want dat geeft ons de tijd om tot in ons eigen leven te voelen wat dat Verrijzenisgeloof nu eigenlijk betekent. Dat de Goede God ook in ons leven verbonden wil zijn met iedereen die op de één of andere wijze verdriet (en evengoed ook vreugde!) ervaart. Pasen is: de weg op gaan naar het leven, bevrijd van alle dood.
Om dat wat te leren inzien, daar krijgen we in de kerk elk jaar weer zeven volle weken voor, plus nog één extra dag. Tot Pinksteren, de 50e dag. Gelukkig maar!

Column Vaassens Weekblad 3 april 2018
pastor Wim Vroom

terug naar boven

Jongerenklooster Nieuw SionHet Jongerenklooster is gevestigd in het klooster Nieuw Sion, een voormalige abdij van de paters trappisten in Diepenveen. Wil je meer weten, zie website: : http://jongerenklooster.nl

terug naar boven

Er is een nieuwe Clara verschenen!Om te lezen klik op de icoon.

terug naar boven

 
© 2012 Franciscus en Clara parochie